Chuckwalla (Sauromalus Ater)
Denna fantastiska ödla tillhör leguanfamiljen och lever i sydvästra USA och Mexiko.
Chuckwallan blir 40-45 cm lång och ca 20 år gammal.

Chuckwallan ser alltid ut som om den har för stort skinn. anledningen är att när den känner sig hotad springer den in i en klippskreva, el. likn., och blåser upp sig så att angriparen inte kan få ut honom. Denna försvarsmekanism har jag redan sett på mina ödlor, som ju känner sig lite osäkra i sin nya miljö. Efter bara en liten stund slappnar dom dock av och blir lika skrynkliga som vanligt.
Efter vad jag läst jagas Chuckwallan som mat och när den rymmer in i en håla, eller skreva, och blåser upp sig sticker jägaren hål på ödlan (punkterar den) med ett spjut för att kunna dra ut den. Jag hoppas att snabbt kunna övertyga mina Chuckwallor att jag inte tänker äta upp dom.

Chuckwallan är lite annorlunda än de flesta ödlor eftersom dom vanligtvis lever i grupp. I fångenskap är det dock vanligast med ett eller två djur av utrymmesskäl. Detta är en väldigt aktiv ödla som absolut inte får hållas i ett för litet terrarium.

Chuckwallan är uteslutande vegetarian och skall aldrig ges animalisk föda. En bra blandning är grön- och rödbladiga salladsväxter, och blast från olika grönsaker, blandat med gröna bönor, ärtor, rivna morötter, squash och palsternacka och rädisor.
Bortsett från bönor och ärtor är detta en blandning som funkar till de flesta vegetarianer. Jag gör en stor balja med denna blandning ungefär var tredje dag och när jag matar djuren kompletterar jag med varje arts specifika krav. Även lite frukt kan ges någon gång i veckan, dock inte för mycket.
Det är även bra att ge lite krossade pellets (med alfalfa) eller lite torrfoder för att göra matsedeln komplett. Tänk bara på att torrfoder aldrig kan ersätta färska grönsaker som basfoder.
Kalk med D3-vitamin tillsätts och ibland även lite multivitamin.

UVB är viktigt eftersom Chuckwallan lever i starkt solljus.
Värmen i terrariet bör vara 26-28 grader på kalla platsen och en varm del med ca 35 grader. Dessutom behövs en solplats med 46-50 graders värme.
Här måste man vara uppmärksam på att det kan vara svårt att anpassa temperaturen på detta sätt i ett för litet terrarium. Det är lätt att hela terrariet blir antingen för varmt eller för kallt. Mät noga temperaturen i de olika zonerna innan djuren får flytta in.