Maten

Frukt och grönt
Eftersom människan är lat av naturen gäller det att hitta ett sätt att sköta utfordring som både går snabbt och lätt, och samtidigt ger djuren den näringsriktiga kost dom behöver.
Jag gör en grönsaksblandning som innehåller 3-5 sorters salladsväxter (ej huvud- eller isbergssallad), squash, morot och palsternacka. Dessutom tillsätter jag det som finns hemma, t.ex. persilja, paprika, tomat mm.
Denna blandning passa för Leguan, Dabbagam, Skäggagam m.fl.
Ibland tillsätter jag även lite frukt, i form av melon, äpple, kiwi, papaya, mango o.likn. Frukt skall dock tillsättas ytters sparsamt, eftersom det innehåller mycket socker och annat som inte är bra om djuren får för mycket av. Man brukar räkna att frukt inte skall vara mer an 5% av den totala kosten.
Vissa av dessa grönsaker kan dock vara lite väl näringsrika för sköldpaddorna, så dessa får mest grönbladiga växter och hö, med lite fjäsk i form av äppleskivor eller annat smaskens ibland, men bara ibland.
Varje dag tillsätts även lite kalk och ibland även extra vitaminer.

Rosenbagge, Pachnoda marginata peregrina

Rosenbaggen kommer från Afrika och lever av söta frukter. Larverna äter vissna löv och murket trä. Min erfarenhet är att vanlig ogödslad torv funkar bra både som terrariesubstrat och larvmat. Även larverna tycker dock om att få lite frukt.

Dessa vackra skalbaggar är enkönade och honorna lägger bara ca 30 ägg under sin levnadsperiod. Larverna blir stora och är näringsrika, och inte lika feta som t.ex. mjölmask.

Foto på larverna kommer framöver.


Zophobas, Zophobas morio

Zophobas kommer från Sydamerika.

Larverna blir stora (ca 5 cm) och passar utmärkt som foder till de flesta ödlor. Både larver och skalbaggar äter både frukt, grönsaker och animaliskt med stor aptit. Som animaliskt tillskott använder jag torrfoder till hundar.


Syrsor

Syrsor är en viktig del i många reptilers diet. Framförallt är det basmat för Skäggagam.
För att kunna föda upp skäggagamsungar krävs mängder av små syrsor, vilket innebär att man måste odla även dessa eller känna någon som gör detta. För min del är det min mor som odlar syrsor eftersom hon även använder dom till sina egna djur. Själv bor jag i lägenhet och har svårt att odla dessa. Tack Mamma!